Wat is SPF?

Blog Wat is SPF?

Op de zonnebrandfles vind je altijd een getal terug met daarvoor de letters SPF. SPF staat voor sun protection factor. Maar, wat zegt dit getal precies?

SPF

Het SPF-getal geeft aan hoeveel uv-B-straling het middel kan absorberen en reflecteren. Je kunt aan de hand van een handige formule zelf berekenen hoe lang het SPF-getal jou beschermt. Als jouw huid normaal gesproken binnen tien minuten rood wordt, zou je met een factor van 20 binnen 200 minuten verbranden (10 x 20 = 200). Het is dan wel de bedoeling dat je elke twee uur jezelf insmeert, ook na het zwemmen of als je veel zweet.

Huidtype

Als je moeite hebt om bruin te worden en als je een lichte huidskleur hebt, hoe hoger de factor moet zijn. Kinderen moeten factor 50 gebruiken. Ook als je heel snel verbrandt en niet bruin wordt heb je minstens factor 20-30 nodig. Als je een dagje naar het strand gaat, is het belangrijk dat je kiest voor factor 50. 

Als je langzaam bruin wordt maar alsnog snel verbrandt, heb je een factor nodig van 15 of hoger. Als je zelden verbrandt en makkelijk bruin wordt, is het aan te raden om een factor te kiezen tussen de 10 of 15. Als je zelden tot nooit verbrandt en als je zeer snel bruin wordt, kun je een kiezen voor een zonnebrand met een factor tussen de 6 en 10. 

Houdbaarheid

Meestal is een zonnebrand twaalf maanden houdbaar na opening. Als je dus nog een zonnebrand van vorig jaar hebt staan die nog niet geopend is, kun je deze nog prima gebruiken. Gooi zonnebrand weg als er een naar geurtje aan zit, wanneer de kleur is veranderd of als het goedje zich niet meer mengt.

Recente berichten